Historia

Henna Johansson

 Fakta:

Födelseår: 1991
Yrke: Brottare
Bostadsort: Klippan, från juni 2010
Födelseort: Gällivare
Förening: Gällivare SK
Tränare: Fariborz Besarati 2001-2004, Håkan Johansson 2004-2010, Fariborz Besarati 2010
Meriter: Se sidan – Meriter
Mål: Internationella mästerskapsmedaljer!

Allmänt:

Jag föddes i Gällivare den 1a maj 1991. Jag var nog egentligen ingen sportig tjej innan jag blev meddragen på en brottningsträning av en kompis 1997, jag var då 6 år. Brottning var den allra första sporten jag provade på och från en hel hop på ca 100-150 ungar, som vi var bak på den tiden (nästan alla i nuvarande åldern 17-25 år i Gällivare har varit brottare), är jag en av de få som finns kvar. Under min uppväxt har jag också tex åkt slalom, jag slutade efer första tävlingen för jag blev lite skakis av den höga farten. Spelat fotboll, jag slutade efter min matchavgörande straffmiss i den stora ungdomsturneringen Piteå Summer Games. Jag har även testat på olika danser men inget passade mig lika bra som brottning.

Trots att jag mestadels förlorade ALLT under mina första år som brottare, stannade jag kvar i sporten. Ibland undrar jag varför och samtidigt som jag tänker varför, så slår det mig hur roligt jag har haft under alla mina brottarår. Alla kompisar, alla tränare och engagerade föräldrar. Alla tävlingar vi åkte på, allt roligt vi gjorde och alla svamliga stunder vi hade. Och främst sammanhållningen vi hade. Det går inte att förstå om man inte var med 🙂

Gällivare SK (GSK) gänget var alltid störst på alla tävlingar i norrbotten, vi vann alltid flest medaljer och klubbpriset var oftast vårat. Jag vet inte hur vi lyckades vinna, ingen av oss kunde egentligen något förutom konsten att mosa våra motståndare. NSD, Kuriren och alla andra norbottniska tidsskrifter var alltid fyllda med artiklar om oss och jag var ofta med (mestadels i underläge).
När jag var 10 år kom den stora förändringen. Den legendariske tränaren Fariborz Besarati värvades till GSK och vi tjejer började vår kurs i fristilsbrottning. Det blev 3 år av mycket träning, ordentligt med disiplin, teknik och självklart blod, svett och tårar. Ibland förundras jag över hur mycket jag orkade på den tiden!

År 2004 skulle tre av GSKs tjejer för första gången på ett internationellt mästerskap, UEM. Jag var för ung men jag tränade varenda pass genom hela sommarlovet med tjejerna ändå. Då var jag 13 år och önskade att jag också en dag skulle få chansen att åka på stora mästerskap och vinna stora medaljer 🙂

Idag bor jag i Klippan i Skåne och lever för att uppfylla drömmen som har växt i takt med åren. Anledningarna till varför jag fortfarande håller på med brottning är fortfarande desamma som för 17 år sedan.

Några av höjdpunkterna i mitt brottningsliv:

Mitt första SM på hemmaplan i Gällivare, 2005, jag tog silvret efter klubbkompisen Hanna Wennström

Mitt första UEM Guld i Polen 2007

På JVM i Turkiet 2009 stod jag högst upp på pallen

Samma år tävlade jag i mitt första seniormästerskap och tog ett överraskande brons med den här glädjeyran på mattan!

2010 deltog jag i mitt första senior VM och tog ännu ett glädjande brons

2012 vann jag mitt första senior EM guld

IMG_1984

 Nya utmaningar väntar mig 2015. Jag hoppas ni fortsätter att läsa min blogg och stöttar mig på vägen mot mina drömmar. Practice Makes Perfect!